Jaarraden bestaan initieel als schakel tussen alle studenten van een jaar en de proffen. Zo wordt er vermeden dat een prof 100 mails ontvangt van verschillende studenten.
Buiten onderwijs vertegenwoordiging staat de jaarraad ook in voor ontspanning binnen een jaar. Ze organiseren jaarcantussen, jaarfeestjes... en verzorgen ook het jaartextiel!
Jij bent het algemeen aanspreekpunt voor je jaargenoten en Medica. Je taak is om de jaarraad te coördineren en je jaar te vertegenwoordigen. De jaarverantwoordelijke is ook de voorzitter op elke jaarraadvergadering. Voor elk door de jaarraad georganiseerd evenement draagt deze persoon de eindverantwoordelijkheid.
Als onderwijsverantwoordelijke vertegenwoordig je je jaar binnen Medica en aan de Faculteit Geneeskunde. Je bent de persoon die ervoor probeert te zorgen dat problemen met bijvoorbeeld lessen opgelost worden. Verder zorg je ervoor dat er examenvragen verzameld worden elke examenperiode.
Het is mee jouw taak om problemen vanuit het jaar aan te kaarten op de Werkgroep Onderwijs (WG Onderwijs BMW of GNK) en aan de Faculteit, en om oplossingen en veranderingen naar je jaar terug te koppelen.
Deze persoon is verantwoordelijk voor het beheer van de jaarraad, met andere woorden de opvolging van de financiële situatie van de jaarraad. De beheerder ziet erop toe dat de rekening geopend wordt in het eerste jaar en dat bij verandering van de functies de overdracht bij de bank ook gebeurt.
Je bent de verantwoordelijke van alle ontspanning-gerelateerde activiteiten. Je taak is om samen met de jaarraad feestjes, cantussen, cultuur- en sportactiviteiten te organiseren voor je jaar. Jij bent de verantwoordelijke voor de evenementen en blijft dan ook van begin tot einde aanwezig.
Deze functie staat voor de rest vrij voor interpretatie, je mag zo creatief zijn als je kan!
Als textielverantwoordelijke sta je in voor het ontwerp en de logistiek van het jaartextiel. Je kan ervoor kiezen om zelf een ontwerp van de jaartrui te creëren of dit door studenten uit het jaar te laten doen. Je regelt de verkoop en organiseert met de rest van de jaarraad een uitdeelmoment.
Uiteraard kan een jaarraad meer zaken verkopen dan enkel een jaartrui. Zo is een drinkbus, drinkbeker, ander textiel... met jullie ontwerp mogelijk.
Zoals bijna elke werking, kan een jaarraad niet veel aanvullende acties doen zonder extra helpende handen. Dat zijn de handen van losse jaarraadleden, die helpen met de verdeling van jaartextiel, het ondersteunen en shiften op activiteiten, het mee brainstormen over andere ideeën enzovoort.
Voor zij die een engagement tot jaarraadlid (nog) niet helemaal zien zitten, maar wel graag de
jaarraad eens willen helpen, kan de functie van projectmedewerker gebruikt worden. Zo wordt
deze persoon betrokken bij een bepaald project van de jaarraad (een bepaald feestje, het jaartextiel enzovoort), maar verder niet betrokken in de werking. Dit is een goede manier om kennis te maken, zowel van die student met de jaarraad als omgekeerd.
RaDiO staat voor “Rapportage- en Discussie-Orgaan voor jaarraden”.
Deze vergadering wordt doorgaans een drietal keren per semester gehouden.
Het belangrijkste is dat van elk jaar de jaar- en onderwijsverantwoordelijke aanwezig zijn op deze
vergaderingen. Indien iemand niet kan komen, stuurt die iemand anders van de jaarraad. Elke jaarraad moet door minstens één persoon vertegenwoordigd zijn op elke RaDiO.
Wat bespreken we op RaDiO?
Het doel van deze vergadering is om actief contact te houden tussen Medica en de jaarraden.